Wist je dat er nu “nul eurobiljetten” zijn?

Een nieuwe en enigszins andere valuta die sinds 2015 in Europa circuleert.

Biljetten … die geen enkele waarde hebben en waarmee niets te koop is. Dit is het grappige idee geboren in de geest van Richard Faille in 2015. Gedurende drie jaar heeft deze Auvergne-ondernemer “biljetten van nul euro” geproduceerd waarop grote Franse monumenten zijn opgenomen, zoals de Mont Saint-Michel of de Arc van Triumph.

Maar wat zijn deze bijzondere biljetten dan waard? Om verzamelaars en andere toeristen te verrassen, die deze kopen als warme broodjes. Richard Faille wist waar hij zijn voet zette, aangezien hij eerder in samenwerking met de Munt de verkoop van souvenirmedailles had gelanceerd.

Verkocht tegen een prijs van 2 euro, deze “nep-bankbiljetten” hebben dezelfde kenmerken als de echte, van het watermerk tot de hologrammen via de beveiligingsnummers. Alleen het papier dat voor de productie wordt gebruikt, is anders, zodat het niet als een echt betaalmiddel door automatische machines kan worden gedetecteerd. Beter: het lokale bedrijf dat ze produceert heeft zelfs de zegen van de ECB ontvangen, die in deze handel geen illegale aanpak ziet.

Merk op dat sommige van deze biljetten al hun waarde zien exploderen op veilingsites of bij verkoop tussen individuen. Bewijs dat verzamelaars dit nieuwe fenomeen snel hebben gewaardeerd …