Spinnen dien je te beschermen!

Daarom … zou je nooit een spin in je huis mogen doden …

In een artikel waarschuwt een Amerikaanse entomoloog a priori banaal … “het bloedbad van een spin”.

Hoewel ze soms als afstotelijk worden beschouwd, zijn deze geleedpotigen nog steeds een grote hulp in het dagelijks leven. Als discrete bewoners van onze huizen, beschermen spinnen ons tegen ongedierte en voorkomen ze zelfs de overdracht van bepaalde ziekten.

“Stop het bloedbad!” Dit is in zekere zin de wake-up call van Matt Bertone, een Amerikaanse entomoloog, in een pleidooi voor de bescherming … van spinnen! Gepubliceerd op de website “The Conversation”, is deze verdedigingstoespraak een echte lofrede van onze spinachtige vrienden.

“Dood de volgende spin niet die je bij je thuis ziet”, smeekt Matt Bertone, die snel dit gebod rechtvaardigt, verbluffend op het eerste gezicht: “Waarom, omdat spinnen een belangrijk onderdeel zijn van de natuur en onze ecosysteem – net zoals het volwaardige organisaties zijn “, zegt de specialist. Het moet gezegd worden dat deze kleine beestjes – laten we het herkennen – soms afstotelijk zijn, maar ons toch van grote dienst kunnen zijn.

Naast andere voordelen vangen en nemen spinnen bepaalde schadelijke insecten op die binnen kunnen dringen. Niet agressiever dan gevaarlijk voor velen van hen, de bewoners van de doeken die soms langs het plafond van onze appartementen liggen, ontdoen ons soms van een aantal van hun eigen soortgenootjes.

Een onvrijwillige uitbraak

Zoals de specialist opmerkt, is hun inbraak in onze huizen vaak niet vrijwillig of definitief. Sommigen van hen zitten per ongeluk vast als we de deur van ons huis sluiten. Ze profiteren dan van de kleinste afstand om de vrijheid te bekomen. Want voor velen van hen is het buiten dat het leven het aangenaamst is.

Om het leven van deze arthropoden verder te onderzoeken, voerden Matt Bertone en zijn collega’s een visuele telling uit van hun aanwezigheid in zo’n 50 huizen in North Carolina, Verenigde Staten. Hun doel: hun diversiteit binnen stedelijke en voorstedelijke woningen karakteriseren. En de resultaten van hun onderzoeken bleken welsprekend te zijn.

Een bolwerk tegen ongedierte

In termen van voedsel, zijn spinnen bekend niet kieskeurig te zijn en zelfs een grote verscheidenheid aan insecten in de huizen aanvallen. Onder andere waarderen spinnen vooral muggen. Een plaag die ze opsluiten in hun zijden draden, en waarvan ze ons de angel besparen.

Volgens een studie die in 2017 werd gepubliceerd, zou onze planeet in totaal ongeveer 25 miljoen ton spinnen bevatten die tussen 440 en 880 miljoen ton insecten per jaar zouden verbruiken.

Het bewijs van een gezond huis

Als de ontdekking van een spinnenweb sommigen afschuwt of zelfs angst aanjaagt, is het geen teken van gebrek aan reinheid in tegenstelling tot wat vaak wordt aangenomen. Integendeel, de aanwezigheid van spinnen is zelfs het teken van een gezond huis. Inderdaad, deze spinachtigen zijn veeleisend in de omgeving waar ze zijn gevestigd.

Als exemplaren uw huis kiezen, is het er niet te warm en ook niet te vochtig. Het is hetzelfde als ze jouw tuin kiezen. Het is dat het vrij gezond is, vrij van pesticiden of andere chemicaliën.

Verplaats ze in plaats van ze te doden

Hoe angstaanjagend ze ook mogen lijken, we moeten ons ook herinneren dat spinnen over het algemeen onschadelijk zijn, veel kwetsbaarder dan de bedreiging die wij voor hen betekenen. Voor de meest fobische, de eenvoudigste en meest pacifistische oplossing is om de spinachtige te evacueren met een zachte methode, zoals uitgelegd door Matt Bertone:

“Als je echt niet tegen een spin kunt in je huis, je appartement, je garage of ergens anders, in plaats van hen te verpletteren, probeer hen dan toch minstens buiten te laten.” Beide partijen zullen uiteindelijk tevreden zijn met deze uitkomst “. In plaats van hen te vermoorden, laten we leren hoe te leven met deze huisgenoten die ons alleen maar helpen … althans voor de meerderheid van hen!